Skip to Content

Trygge planter (ugress/blomster)


Illustrerte matoversikter:
Artikkelens kilder:


Er du lei av å bare plukke løvetann til kanin i frykt for å servere giftige vekster? I så fall er denne artikkelen midt i blinken for deg!

Her finner du en illustrert oversikt over veldig vanlige ugressvekster og planter som vil kunne hjelpe deg på vei med å utvide den grønne menyen på årstider hvor slikt vokser og trives ute.

Det er ikke en uttømmende oversikt, og det vil helt klart finnes en rekke vekster som ikke er farlig å gi men som ikke er avbildet eller nevnt i oversikten. Tanken har her vært å trekke frem en del sikre sorter hvor flesteparten skal være enkle å finne igjen ute. For det utrente øyet er det ikke alltid like lett å skille artene fra hverandre, og det anbefales på det aller sterkeste at en også klikker seg videre på titlene og studerer bildene som finnes på de linkede sidene. Er du i tvil, la være å gi veksten til kaninen din. Du skal ikke stole på at den vet hva den uten problemer kan spise.

Vi anbefaler også at du tar en grundig kikk på matlisten til Medirabbit, samt deres illustrerte oversikt over giftige vekster.

Kaniner reagerer ulikt på type og mengde ferskt grønt, så det bør introduseres gradvis og gis i begrensede og tilpassede mengder, samtidig som man merker seg hvordan kaninens form og avføring er underveis. Et blad eller to er nok når det første grønne gis etter den lange vintersesongen. Et annet aspekt er at lite høyspising på grunn av mye mer spennende friskt grønt tilgjengelig resulterer i at kaninen blir mer utsatt for å få fordøyelsesproblemer.

Ferske planter og gress vil etter at det er plukket begynne å gjære, og det er derfor veldig viktig at man ikke plukker med seg så store mengder og gir til kaninen at det får ligge over mange timer og bli ødelagt. Spiser kaninen dette, vil det danne seg gasser i fordøyelsessystemet som igjen kan medføre alvorlige komplikasjoner. Av samme grunn skal heller ikke gress/ugress klippet med plenklipper gis til kaniner.

Utover oversikten her, er det også verdt å nevne at blader fra bærbusker som rips, solbær, bjørnebær, bringebær og stikkelsbær også er trygge. Også løv/nåler på en del trær er ufarlige - se oversikt her. En del urter vokser også vilt, og her finner du en illustrert oversikt over spiselige urter.


Hestehov

Løvetann

Vikker

Groblad

Brennesle (tørkes før den gis)

Marikåpe

Daglilje

Skvallerkål

Tusenfryd

Stemorsblomst

Geitrams

Solsikke

Blomkarse

Ringblomst

Prestekrage

Skogstorkenebb

Kamille

Rose

Jordskokk

Isop

Dagfiol