Skip to Content

Hjelp, kaninen min spiser ikke! Hva skal jeg gjøre?

Skrevet av Marit Emilie Buseth

Kaniner klager ikke. De klynker ikke om de brekker et ribbein, de gråter ikke om de har vondt i magen, og de piper ikke ved intense smerter i munnen. Som byttedyr vil de forsøke å skjule svakheter, og alle som har kaniner må derfor vite hvordan de skal avsløre dem. Man må være kjent med og oppmerksom på kaninens subtile signal om at noe er veien, noe som igjen gjør at man kan sette i gang med tilrådelig behandling så snart man ser tegn på at ikke alt er som det skal være.

Ofte merker man ikke at noe er galt før kaninen ikke lenger klarer å skjule ubehaget, og da har det gjerne gått en stund. Det er derfor viktig å reagere raskt når man først ser en endring. I boka forteller jeg mye om ulike tegn og symptom man bør være kjent med, mens det mest tydelige kanskje er at kaninen slutter å spise, at avføring endrer seg eller opphører, samt oppblåst og stram mage. Når kaninen kommer til dette punktet er det avgjørende at man reagerer umiddelbart.

Så hva gjør man når kaninen slutter å spise og ikke har avføring? Jeg vil i dette innlegget vise hvordan man skal gi livreddende førstehjelp til alvorlig syke kaniner. Jeg understreker at man må oppsøke veterinær så raskt som mulig, om kaninen ikke lar seg stabilisere eller blir bedre innen kort tid.

Kaninapotek

Om man har en kanin må man også ha et kaninapotek. Kaniner kan bli akutt syke, og førstehjelp på stedet kan være avgjørende for kaninens overlevelse.

Et kaninapotek bør inneholde:

-Critical Care fra Oxbow

-Engangssprøyter man kan bruke til å gi væske og Crtical Care oralt.

Hva skal jeg gjøre?

- Gi væske

Gi vann oralt med sprøytene du har i ditt apotek. I moderate tilfeller kan dette være tilstrekkelig væsketilførsel, men om kaninen ikke blir bedre og verken spiser eller drikker, er det viktig at en veterinær gir væske under huden eller intravenøst. Den trenger 100 ml pr kg kroppsvekt pr døgn, og det vil man ikke klare å gi oralt. Forsøk å gi 10-15 ml pr gang, fordelt over flere ganger i døgnet. Husk at vannet må være kroppstemperert, altså ikke iskaldt.

-Gi Critical Care

Gi Critical Care. En syk kanin som ikke spiser kan få 30-50 ml pr kg kroppsvekt pr døgn. Fordel dette jevnt utover hele døgnet. Om kaninen spiser noe selv, og kun trenger CC som et tilskudd gir man naturligvis mindre.

Et tilfelle hvor assistert fòring med CC ikke bør forekomme før en veterinær er konsultert og en diagnose er satt, er om kaninen har en fullstendig blokkering. Gi da væske eller eventuelt veldig tynn grøt i mindre mengder og kom deg snarest til veterinær.

Behovet for Critical Care?

Assistert fòring, væsketilførsel og smertelindring er det viktigste når man skal pleie en syk kanin. Mens katter og hunder kan overleve i flere dager uten mat, vil kaninens fordøyelse allrede være redusert etter noen timer uten mat. Om det går for lang tid vil det føre til alvorlige komplikasjoner.

Critical Care fra Oxbow Animalt Health er et næringmessig komplett pulver som ved å tilsette vann, blir til en grøt man kan gi kaniner som ikke spiser selv. Det er en ideell blanding av fiber, protein, vitaminer, probiotika og mineraler, og det er utviklet for å stabilisere og påskynde kaninens restitusjon.

Om man ikke har disse produktene for hånden kan man som en kriseløsning lage en pelletsmos av kaninens pellets blandet med vann, men dette er langt fra en optimal løsning.

Alle med kaniner bør ha Critical Care. Bestille det på en klinikk som fører Oxbow, se kanicare.no eller bestill hos www.dyrlegebutikken.no

Kaniner er avhengig av en konstant bevegelse i mage og tarmtraktus, og en redusert mobilitet eller full stans i fordøyelsessystemet må derfor behandles umiddelbart. Om dyrene ikke spiser blir de raskt dehydrerte, noe som fører til ytterligere plager. En kanin som ikke har spist eller hatt avføring på 24 timer må derfor alltid tas med til veterinær for stabilisering, undersøkelse og behandling, mens man i forkant må gi førstehjelp. Til det trenger man kunnskap og ikke minst et anbefalt kaninapotek. Jeg forsøker ofte å hjelpe syke kaniner online, og det går dessverre ikke like bra med kaniner som ikke har nødvendig utstyr i hus.

Jeg gir Even CC

Hvordan skal jeg gi Critical Care?

Lag en blanding av pulver og lunkent vann. Sørg for at grøten er flytende og tynn nok til at du får den i sprøytene du har tilgjengelig. Av de norske sprøytene synes jeg de små som rommer 1 ml er best å bruke, da de har en lang og tynn tupp. Det gjør den enkel å føre inn i kaninens munn. Ved å klippe av tuppen på sprøyten blir det større plass til å trekke opp grøt, hvis ikke må man fjerne stempelet og fylle på med skje. På bildet hvor jeg gir Even CC bruker jeg imidlertid godt utstyr fra Supreme i UK.

Ha kaninen på fanget med ansiktet vendt mot knærne, som vist på bildene. Kaniner har ikke hjørnetenner, og et mellomrom mellom fortennene og jekslene er perfekt for å føre inn sprøyten. Alternativt kan man ha kaninen på et sklisikkert underlag, enten på gulvet eller på et bord. Få noen til å hjelpe deg med å holde kaninen rolig, eller pakk den inn i et håndkle, som en kaninburrito.

Kaninen må aldri spøytefòres når den ligger på ryggen. Kaninen vil da kunne kveles eller få væske eller grøt i lungene, noe som vil være fatalt.

Vær også varsom med innsprøyting, da kaninen alltid må få mulighet til å svelge unna. Gi 1-2 ml hver gang, la kaninen svelge unna, og fortsett deretter den assisterte matingen.

De fleste sykdommer og plager kaniner pådrar seg kommer som følge av et uheldig og feilaktig kosthold. Sørg derfor for at kaninen har en høybasert diett, med kun en liten mengde fiberrik og mager pellets som tilleggsfòr, samt litt mørk salat. Følg kostholdsoversikten som vist her, samt rådene jeg gir i Den store kaninboka. Om kaninen sliter med dårlig avføring bør man forsøke en ren høydiett noen dager, da med forbehold om at kaninen spiser. Vedvarende problem må da allikevel undersøkes av veterinær.

Les og lær om symtpomer og behandling, kaninens fordøyelse og øvrige helse i Den Store Kaninboka.

Min klare oppfordring er følgende: Bestill Critical Care i dag!

Det kan du gjøre her. Ha en åpnet pakke i fryseren, så holder den lenge.