Skip to Content

Kanin i sele - litt om utstyret og seletrening


Å venne kaniner til å ha på seg sele trenger ikke være noen stor utfordring, men det kan være store forskjeller fra kanin til kanin hvordan de reagerer på den.

Det anbefales at man venter til kaninen har blitt 3-4 måneder gammel før man starter med selebruk, slik at kroppen har vokst seg til og skjelettet er mer utviklet. Å ha kaninen i sele skal ikke i utgangspunktet medføre store påkjenninger på kroppen, men en kanin som får panikk kan nappe hardt og ukontrollert i båndet.

Seletyper
Det finner flere typer seler på markedet, i hovedsak H- og brystseler. H-selene har fått navnet sitt fordi utformingen deres er som en H, med I rundt mage, - opp til hals, og I som spennes rundt halsen. Brystselen har ekstra remmer langs sidene, slik at selen ikke vrir seg rundt og båndet surres rundt bena til kaninen så lett. Det øverste bildet til høyre viser en en rød brystsele, mens bildet under viser H-sele.

Det er verdt å merke seg at det finnes to varianter H-sele, hvor forskjellen på disse to er plasseringen til metallringen man fester båndet i. Den ene varianten - som ofte finnes i dyrebutikker og også går som kattesele - har metallringen festet midt på remmen som går fra mage- til halsremmen. Denne selen er ikke godkjent i hoppekonkurranser, og bør absolutt unngås også ellers dersom kaninen lett får panikk eller reagerer om den blir holdt igjen. Strammes båndet, vil mye av påkjenningen havne på nakken når ringen er festet her.

På den andre typen H-sele er festeringen plassert på remmen som går rundt magen. Her blir ikke nakken utsatt for samme fare, og den er derfor et tryggere alternativ dersom valget står mellom disse to typene H-sele. Nederst til høyre er denne typen avbildet.

Om man velger H-sele eller brystselen er nok litt smak og behag, samtidig som at H-selen som regel er enklere å få tak i enn brystselen. Opplever man at selen ofte blir vridd inn under kaninen og at linen havner mellom bena på kaninen, vil brystsele kunne bedre problemet.

Liner/bånd
Liner er veldig mye brukt til kanin, mye på grunn av tradisjoner fra kaninhopping. Fra diverse nettbutikker kan man få kjøpt flere meter lange liner som kan være kjekke å bruke til kanin.

Flexibånd, typisk brukt til hunder, frarådes brukt til kanin av enkelte, ettersom disse "klumpene" vil kunne treffe kaninen hardt dersom det rykkes ut av hånden og oppsøker den andre enden av snoren - som da er festet på kaninen.

Man kan bruke så mangt, men det er viktig å være påpasselig med at festeanordningene er solide. Både ringen på selen og linekroken må kunne tåle noen kraftige rykk - og i denne sammenheng er det også verdt å nevne at det kan være lurt å sjekke over både linen/båndet og selve selen med jevne mellomrom, ettersom enkelte kaniner gnager på disse. En løs kanin er ikke nødvendigvis det enkleste dyret å fange inn igjen dersom de får skikkelig fart på seg.

Å venne kanin til sele
Ta på selen - gjerne inne i første omgang - uten bånd og la kaninen ha den på en stund hver dag til den anser den som helt vanlig. De fleste kaniner tåler selen veldig greit, men det forekommer at kaniner blir redde. Enkelte kaniner kan også være umedgjørlige når selen skal på, og det er da viktig at man er bestemt, tar et fast grep og unngår å lære kaninen at den slipper løs ved å sprelle - den skjønner jo ikke at det å ha på sele er en bra ting for da får han gå tur

Ta selen på og la den være på til kaninen roer seg litt, gi gjerne maten dens eller noe godbiter med den på, slik at selen forbindes det med noe godt og kaninen "glemmer" at den sitter på. Enkelte forummedlemmer forteller at deres kanin etterhvert kommer springende når selen tas frem, så ikke gi opp etter noen mislykkede forsøk.

Hvor lenge - og i det hele tatt hvorvidt - man venner kaninen til selve selen inne, må vurderes fra kanin til kanin. Enkelte medlemmer har hatt best resultat ved å begynne raskt å ta turen ut så snart selen er på, mens andre har foretrukket å bruke litt tid inne med bare selen på før de prøver ute med bånd eller line.

Når du skal gå tur ute de første gangene lar du kaninen gå med løst bånd uten å stramme det. Følg bare etter den. Etterhvert som han blir tøffere kan du anholde eller styre kaninen litt og litt med båndet. Som byttedyr og hulegravere vil gjerne kaniner søke mot kratt og andre beskyttende objekter i omgivelsene, men det lønner seg å finne et åpent område i starten slik at man unngår busker, benker, trær etc som kaninen kan smette i mellom og dermed surre båndet opp i - et plutselig stramt bånd kan resultere i en panikkslagen og eventuelt skrikende kanin...

Flere medlemmer har hatt slike opplevelser, og det kan medføre hjertebank for føreren også å skulle prøve å roe ned og få tak i kaninen i slike situasjoner. Unngå å dra i båndet, men hold forsiktig igjen og nærme deg kaninen så rolig som mulig. Blir du selv brå i bevegelsene forverrer du bare situasjonen. Forsøk å få tak i selve selen, og press kaninen varsomt ned mot bakken til du får tak nok til å løfte den opp eller roet den på bakken. Det er i slike situasjoner man virkelig finner ut om man har festet selen passelig stramt - ofte festes den litt i løseste laget fordi man er redd for å ha den for stram, og en kanin delvis eller helt ute av selen kan fort forekomme dersom en situasjon skulle dukke opp.

I nye omgivelser vil mange kaniner være pysete, og utforskingen av området skjer gradvis. Et åpent, ukjent område er ikke en drømmesituasjon for kaniner, så vær tålmodig og gi den tid til å tøffe seg opp. Ha også i bakhodet at det kan finnes katter og hunder i miljøet som plutselig kan dukke opp eller at kaninen værer farer gjennom lyd og lukt som du selv ikke fanger opp. Men det pleier ikke å ta så mange turer ute før du ser en bråkjekk kanin som tar gledeshopp og nyter den friske vegetasjonen (pass på at giftige planter ikke blir spist) ute i sele! Utekaniner vil som regel være tøffere enn innekaniner, ettersom de er vant med lyder og lukt ute fra før.

God tur ut! Og trenger du mer spesifikk hjelp og tips, ta gjerne turen innom forumet!