Skip to Content

Kanin, røyteperioder og hårballer


Kaniner røyter flere ganger i året, enkelte av gangene skal veldig mye pels byttes ut på kort tid. Det er derfor ikke unormalt at man i slike perioder kan oppleve at favorittplassene er dekket med løs pels etter kort tid, det flyr gjerne mye pels i lufta - og stryker man på kaninen sitter man som regel igjen med mye pels i hendene.

Det er veldig forskjellige fra kanin til kanin hvordan røyteprosessen foregår, noen mister all pels med en gang, andre røyter mye over lengre tid. Felles er at kaninen vil se litt "stusselig" ut, med områder der pelsen er kortere og ha markert skille mellom ny og gammel pels.

Anbefalt ekstern litteratur
Innekaninforumet


Hårballfare?
Røyteperioder forbindes ofte med hårballfare, og noen velger å sette inn tiltak for å redusere risikoen for forstoppelse som resultat av hårballer. En ekte hårball, som man finner hos katt eller ilder, består av tilnærmet 100% pels, og man finner i realiteten ikke slike hos kanin (unntak er angorapelsede, ekstremt langhårede kaniner).

Kaniner får i seg hår jevnlig - de slikker pelsen sin lenge og ofte, og svelger hårene de får i munnen. Nede i magen blander hårene seg med tarminnholdet, og kaninens "hårballer" vil alltid være en masse som er hår blandet med mageinnhold - ikke gjennomgående pels. Dersom kaninen rammes av en tilstand hvor tarmbevegelsene stopper opp, vil dehydreringen av tarminnholdet resultere i at store partikler - som hår - klumpes sammen med etterhvert tørt tarminnhold. "Hårballen" man da får er ikke en årsak til tilstanden, men et resultat av den.

Enzymer fra papaya og ananas vil kunne bidra til at tarminnholdet som omgir pelsen lettere løser seg opp, men vil ikke bryte ned selve hårene. Hvorvidt tilskudd av enzymer virker forebyggende eller er direkte virksomt om kaninen har nedsatte bevegelser i tarmen er omdiskutert blant de lærde. De virker dog enige i at det finnes langt mer effektive og nødvendige tiltak - særlig er væsketilførsel livsviktig, ettersom dehydreringen av tarminnholdet relativt raskt forverrer tilstanden og vil til slutt resultere i at tarmen stopper fullstendig opp (mer om dette kan du lese om i denne glimrende artikkelen).

Et dårlig kosthold er en veldig vanlig årsak til at tilstanden oppstår, så uavhengig av røyteperiode eller ei bør man sørge for at kaninen lever på en kost som er tilpasset fordøyelsessystemet deres. Om du ønsker å gi kaninen din enzymer, er det viktig at kilden er fersk ananas/papaya, ikke hermetisk (denne er kokt), men i henhold til anbefalt maksimal mengde for frukt og sukkerholdig mat. Man kan også få kjøpt papaya/ananastabletter i serien til Oxbow. (Her finner du forhandlere i Norge).