Skip to Content

Hvordan man bør løfte og holde kaninen

Kaniner er byttedyr, og instinktivt forbinder de å bli løftet og holdt fast med å bli tatt av et rovdyr og ende opp som middag. Har ikke kaninen blitt vant med håndtering fra den er liten, kan det i en del tilfeller være en utfordring for den nye eieren å løfte og holde kaninen uten at den spreller, klorer og i noen tilfeller biter.

Når temaet har kommet opp på innekaninforumet, har det vært noe delte meninger i forhold til hvor raskt man skal gå frem med tvang for å venne kaninen til håndteringen. En del av medlemmene sverger til at det bør dannes et grunnleggende tillitsforhold mellom kaninen og eier før man begynner treningen. Andre har gode erfaringer med å starte treningen relativt raskt, med konsekvente metoder.

Anbefalt ekstern litteratur
Innekaninforumet

Fordelen med å gi kaninen tid til å få tillit til eier, er at den ikke vil skvette like raskt unna når den værer at løfting er på gang, samtidig som at løfteopplevelsen ikke blir fullt så skremmende. På den andre siden vil konsekvente metoder og teknikker i de fleste tilfeller frembringe raske resultater for å få ned sprelle- og kloremengden under løftingen.

Uansett grunnleggende tanker om fremgangsmåte, er alle enige i at kaninen må kunne håndteres. Kloklipp må for de fleste innekaniner gjennomføres regelmessig, skal man ha kaninen med seg ut i bånd er det ofte en fordel å kunne løfte den med seg ut og inn, ved veterinærbesøk må kaninen tåle håndtering - som ved kastrering eller sterilisering, da må sår sjekkes daglig av eieren i etterkant for å sjekke om det er fare for betennelse under helingstiden.

Teknikkk
Fremgangsmåten og teknikken man bruker når man løfter og holder kaninen har som regel alt å si om kaninen i utgangspunktet er vanskelig å håndtere. Kaniner skal ALDRI løftes etter ørene, og tar man tak i nakkeskinnet bør man ta i mot for det aller meste av vekten med en hånd på undersiden av kaninen. Den mest populære løftemåten er nok å føre en hånd under brystet på kaninen, nesten mellom forbena, og så legge den andre hånden under rumpa til kaninen.

Så snart kaninen såvidt er løftet over bakkenivå, bør du legge kaninen tett inntil kroppen din, og gi kaninen støtte under føttene så fremt den ikke bruker fotfestet til å sparke av fra. Når kaninen skal settes ned igjen, er det lurt å snu kaninen inntil kroppen din slik at bakenden til kaninen føres først mot bakken. Ofte vil kaniner som ser bakken komme mot seg sprelle eller sparke i fra for raskere å komme seg ned igjen, og stort sett unngår man farlige situasjoner ved å forhindre at kaninen ser gulvet kommer nærere.

Noen kaniner spreller og kaver uansett hvordan de holdes og løftes, og det er da veldig viktig at man ikke setter kaninen ned før den har blitt rolig igjen. Om kaninen lærer at sprelling gir det ønskede resultat - den blir raskere satt ned på bakken igjen - vil det forsterke slik uønsket atferd. Klarer man å være konsekvent på dette, vil gode resultater i de fleste tilfellene komme raskt. Egnede klær og posisjonering av kaninen slik at den ikke får sprellet seg løs, bitt eller sparket i fra er viktig - en redd kanin bryr seg ikke om at det er langt ned, eller at skjelettet kan få skader av sprellingen.

En pelletsbit eller annen godbit når kaninen er vel nede på bakken igjen fungerer ofte positivt i prosessen. Kaninen vil da forbinde det trasige med noe godt til slutt, og man unngår som regel å få en veldig furten kanin etter holding og løfting.

Holding under kloklipping etc
Å klippe klør krever en veldig rolig kanin om man ikke skal stå i fare for klippe helt på måfå. For nokså rolige kaniner som ikke spreller noe særlig, fungerer det som regel godt nok å legge kaninen på ryggen inn mot magen/brystet ditt, eller ut i en av armkrokene. En del medlemmer på forumet har også god erfaring med å legge kaninen på ryggen på lårene, med ørene delvis klemt ned mellom bena. Da legger man hodet til kanin i retning opp mot knærne sine, og bakenden dens ned mot magen sin.

Veldig urolige kaniner vil ofte roe seg om man dekker til øynene dens, men i noen tilfeller må man tulle kaninen inn i et håndkle for å forhindre at den spreller seg løs under klippingen. For veldig urolige kaniner kommer man ikke i gjennom kloklippen uten å være to som samarbeider om holding og klipping.

Barn og løfting/holding
Kaninens ryggrad er omtåelig og kan lett skades om kaninen ikke får god støtte. Vær derfor forsiktig med å la små barn som ikke kan klare å gi den nødvendige støtten tillatelse til å løfte kaninen. Holding bør og kun skje under oppsyn, ettersom et lite barn lett kan klemme for hardt og ha vanskelig for å beholde kontrollen om kaninen begynner å sprelle.

For mer detaljert informasjon, samt illustrasjoner, kan du ta en titt på de anbefalte linkene.