Skip to Content

Hvordan man får sikret utsatte ledninger

Dette kan fort være et velkjent syn om man har kaniner løs innendørs og ikke har sikret ledningene godt nok. Om kaninene forveksler ledninger med røtter eller kvist, eller bare konsistensen eller smaken er fortreffelig, vites ikke med sikkerhet - eneste garantien man har for at uhellet ikke skal være ute er å sikre.

Et ofte stilt spørsmål på innekaninforumet er om en kanin som i starten ikke har vist interesse for ledninger vil kunne fatte interesse brått eller om man da er trygg... I de fleste tilfeller viser det seg at klippingen og skrellingen kommer, som regel ganske fort etter at kaninen har blitt trygg i sitt nye hjem og tør å utforske og romstere litt grundigere enn i starten. Enkelte kaniner ser ut til å få ånden over seg en gang i blandt, og tar da en og annen tilgjengelig ledning om de ligger tilgjengelig.

Overklipte og påtygde ledninger er veldig alvorlig, særlig når det er snakk om sterkstrømsledninger. Kaninen kan få livstruende støt, brann kan oppstå, og selv om det er snakk om mer harmløse ledninger, vil det for de fleste kunne bli veldig sure

Anbefalt ekstern litteratur
Innekaninforumet

penger når slike må erstattes. Invester derfor litt tid og penger i å sikre ledningene så raskt som mulig etter at kaninen kommer i hus - gjerne også før det nye familiemedlemmet ankommer. Trenger du tips, er det bare å lese videre her.

Sikringstips

* Velg tette mediebenkløsninger slik at de største ledningsjunglene ligger utilgjengelig til for kaninen.

* Gjem ledninger bak møbler så langt det lar seg gjøre, og iakta kaninen i området så godt at du med sikkerhet kan slå fast at den ikke klarer å komme seg bak/under/mellom/i gjennom etc.

* Vær oppmerksom på sårbare områder på ledningen som vanskelig lar seg dekke til med kabelkanaler eller evt møbler - særlig derledningen går inn i selve kontaktpluggen. Tykk teip eller sklisikringstape kan være fint å bruke på steder som krever fleksibilitet av sikringsmater-
ialet.

* Kabelkanaler og ledningssamlere er de mest brukte sikringsverktøyene for frittliggende ledninger man ikke klarer å sikre på annen måte. Ledningssamleren på det første bildet får man kjøpt hos Ikea, mens kabelkanalen på det nederste bildet finnes hos både Biltema og Clas Ohlson i ulike lengder og tykkelser. Slangen i bildet til venstre, K-rør eller flexrør, er også blitt brukt av flere medlemmer på forumet, man snitter da bare selv opp langs siden slik at ledningen kan dyttes inn i den.* Teip med sandpapiraktig overflate (f.eks sklisikringstape) har blitt brukt med stort hell om kaninen ikke lar seg stoppe av ledningskjulerne over. Overflaten vil for mange kaniner være så ekkel å skrape tennene mot at de lar ledningene være i fred innpakket i disse. Sklisikringsteipen på bildet selges hos Clas Ohlson.