Skip to Content

Lago og Luna

Min kaninerfaring begynte med Luna, en dvergvedderblanding, som ble kjøpt i dyrebutikk. Jeg og min samboer ønsket oss et dyr man kunne ha i en liten leilighet, men samtidig et dyr som er sosialt og som er med på det som skjer. Valget falt da på kanin.

Etter at vi hadde hatt Luna i ca. et halvt år fant vi ut at vi ønsket oss en til. Denne gangen adopterte vi en kanin fra dyrebeskyttelsen, som fikk navnet Lago. Jeg har i løpet av tiden jeg har hatt innekaniner i livet mitt lært at de kan være fantastisk morsomme, sosiale og underholdende. Jeg har aldri angret på at jeg valgte å ha kanin som kjæledyr.

Begge kaninene mine er helt frittgående og kan gå hvor de vil rundt i leiligheten 24 timer i døgnet. Vi har sikret hele leiligheten slik at de ikke kommer til ledninger eller andre farlige ting. Når jeg skal forklare folk konseptet med frittgående innekanin for andre, sammenligner jeg det med å ha innekatter. De er renslige og går på do i kasse, og vi putter dem ikke i bur. Det at kaninene beveger seg slik de vil rundt omkring, gir en helt annen tilnærming til kaninen som kjæledyr enn den tradisjonelle måten å ha kanin på.

I motsetning til den passive stereotypiske burkaninen, vil mine kaniner følge etter meg når jeg går på do, komme løpende når kjøleskapet åpnes og fly som gærninger rundt beina mine når det er mattid. De kryper inn i klesskapet mitt når jeg skal kle på meg, møter meg i døra når jeg kommer hjem, og klatrer rundt oppå meg når jeg sitter i sofaen.

Lago og Luna er to veldig forskjellige kaniner. Luna har alltid vært skeptisk til nye ting og er veldig glad i sine daglige vaner. Hun er ikke så kosete, men er sosial hvis man er tålmodig med henne. De faste soveplassene hennes er i hennes favoritteske eller under senga og der finner du henne vanligvis på dagtid. Men hvis du kommer bort til henne titter hun ut for å si hei.
Lago er en usedvanlig uredd og aktiv kanin. Han gidder ikke sove halvparten så mye som Luna og drar henne med på utforsking og rampestreker. Lago er en blid kanin og viser gjerne at han er glad ved å sette i gang med noen voldsomme gledeshopp. De er på tross av sine forskjeller veldig gode venner og smelter hjertet mitt når de legger seg tett inntil hverandre og tar tur på å vaske hverandre.

Jeg skal innrømme at jeg ikke helt hadde innsikt i hva slags dyr kaniner kan være da jeg først skaffet meg Luna. Jeg synes egentlig det å ha kanin ligger nærmere det å ha hund eller katt, enn det å ha hamster og marsvin som kaniner gjerne sammenlignes med. Hvis de får muligheten.

Dessverre er det mange som ikke oppdager dette da de har kaninene i et bur nede i hagen. Jeg er utrolig glad for at det ble kanin hos meg og at jeg lot dem være frittgående inne hos meg. Når man har dem slik ser man så mange nyanser hos de pelskledde dyra og de vil stadig overraske deg, få deg til å le og smelte hjertet ditt.Topp ti ting ved å ha to frittgående innekaniner:
Å bli møtt i inngangsdøra av to blide kaniner som gjerne vil inspisere handleposene dine
Å bli vekket av kaniner som gjør gledeshopp rundt i soverommet
Å bli slikket i ansiktet av en varm kanintunge
Å kjenne kaninpoter tråkke over kroppen din
Å servere en salat til to sultne og overivrige krabater som strekker seg opp etter beina dine
Å høre kaninene komme løpende når man åpner kjøleskapet
Å se dem legge seg sammen inntil hverandre og gi hverandre kos
Å stikke hendene ned i myk og varm kaninpels
Å stadig oppleve nye nyanser ved kaninens personlighet
Kaninenes utrolige evne til å stadig finne på ting som får deg til leAv: Kaja Brynildsen Østerud