Skip to Content

Innebur I: Siljes eksempel på hvordan bygge bur

Det er ikke alle som kan ha kaninene sine frittgående, fant jeg og sambo ut etter noen måneder med nedtisset parkett, nedsatt fremkommelighet på grunn av kompostgjerder i halve stua og tre kaniner som ikke ville innfinne seg med å dele grenser til territorier engang. Her må det et bur til! Så vi tenkte og tegnet og tegnet og tenkte, og kom frem til hva vi trengte til våre tre kaniner, der to av dem går sammen.

Vi ville ha deler som kunne fungere som ett stort kaninhus, men samtidig ha mulighet til å stenge av hver «leilighet» siden den ene kaninen ikke går sammen med de to andre, og i tilfelle de to andre krever forskjellige bur, som sykdom eller skader. Derfor fulgte det naturlig at vi trengte tre etasjer.

Ellers ville vi ha et bur som var stort nok til at de kunne hoppe og løpe i hvis de ville, og med hylle til å hoppe opp på, uten at det tok opp halve stua.

Vi ville ha et bur som var lett å rengjøre, og som holder lenge, forhåpentligvis lenger enn kaninene, og i tilfelle spesielt intens kaningnaging må delene være lette å bytte ut.

Vi ville også at buret skulle være i tre forskjellige deler som kan tas fra hverandre heller enn å ha en fast ramme som inneholdt alle tre burene, så det var mulig å flytte på burene ofte og muligens ta dem med hvis kaninene skulle tas med hjem eller settes bort på feriekoloni en stund (vi har enorm bil).

Med dette utgangspunktet var det bare å begynne å tegne og planlegge, og vi kom frem til en modul med lik topp og bunn, med et hull i så det gikk an å komme fra etasje til etasje, og med en hylle omtrent midt på veggen over hullet så det ikke ble en halv meters sprang for å komme en etasje opp eller ned. Modulen skulle også ha indre mål 150cm x 60cm og 50cm i høyden, og hullet måtte være passelig stort til å få gjennom en kanin på ca to kilo uten at det gikk nevneverdig utover gulvplassen.

Så var det materialer. En erfaren burbygger tipset meg om forskalingsplater, som er laget av sammenpressede trefliser. De er ganske store og tunge, men veldig holdbare, og ikke så veldig dyre, 200 kr pr plate (240 x 120 cm (?)) på OBS Bygg. Et annet godt valg er landbruksplater, som er store, brune, vannfaste og sykt tunge og noe dyre. Siden vi ville kunne flytte på burene rimelig greit tok vi forskalingsplater. Til reisverk brukte vi 2 x 4-tommers plank, stort og tungt, men burene skal stables og all konstruksjon avhenger av disse. Disse kostet ca. 12kr. per 5-meter. Vi tok også med fem-meter med 2 x 2-tommer plank, for å lage pene, lite spisbare åpninger på burene.

Vel hjemme var det bare å sette i gang, vi begynte med å lage den nederste rammen, og den ble satt sammen hovedsaklig med trebits, sånne små som brukes i omtrent alle IKEA-møbler. Vi boret hull til disse i samme størrelse først, og puttet inni som feste.

Det er lettest å begynne med den ene siden først, og så legge på den andre langsiden på toppen. Husk å bore hull i denne også. Da får du et slikt resultat (bildet til venstre):

Erlends briljante løsning for hvordan vi skulle få til en så og si sømløs burinnside, så det ikke ble så mye spising på hjørneplanker. Vi hadde tidlig bestemt oss for å kle innsiden av buret helt, istedetfor å skru plankene på på utsiden, fordi kaninene får muligheten til å spise på reisverket i det siste tilfellet. Da må man finne en elegant løsning, så gulv-, vegg- og takplatene hadde noe å festes i. Denne er litt vanskelig å forklare, men kort sagt har man den nedre rammen, OK, her kan gulvplaten ligge rett på langbjelkene i reisverket. For å feste bakplaten og samtidig kunne feste sideplatene trenger man to 2 x 4 – tommers planker som er like lange, som står i en vinkel i forhold til hverandre, der begge har den lengste siden liggende parallellt med den veggen de skal feste. Prøv å se på bildene for å forstå dette bedre. For å feste sideplatene mot buråpningen, brukes en 2 x 4 tommers sammen med en 2 x 2 – tommers, så man til sammen får en 2 x 6 – tommers. Grunnen til denne ekstra 2x2-eren er at en skal ha mulighet til å feste reisverket på lik måte oppe og nede på buret, siden gulvet kun er festet med plugger fra før.


Buret sett fra siden, her med plater. Legg merke til hvordan bjelkene kan skrus i hverandre og plasseringen av hylleplaten.

Hvis man skal ha hylle i buret må en støttebjelke til denne festes i reisverket før man skrur sammen det hele. I dette buret står den på den ene kortveggen, på samme side som hullet skal være. Bjelken står ikke midt på veggen, men på en sånn måte at hyllen som skal ligge oppå bjelken blir stående midt på veggen. Lag også en støttebjelke på langveggen i samme høyde.

Når man har fått på høydebjelkene, er det bare å skru på den øverste rammen, som er klin lik som den nederste, og så er man klar til å ha på plater!

Platene tilpasses til der de skal ligge for så å skrus på. Det anbefales å begynne med gulvplaten, siden den er pent nødt til å være festet skikkelig. Bruk kortere skruer enn de som ble brukt til å feste sammen reisverket. Hvis det skal være hull/flere etasjer i burene lages det en stor firkantet plate bort til hullet, og så små plater langs resten av sidene på hullet, så det hele blir jevnt. Gjør det samme i taket. Etter det kan det være lurt å legge på hyllen, sag den til i det ene hjørnet så den kan støttes på begge bjelkene. Hylleområdet krever mye tilpasning og mange småbiter for å få alt helt dekket, så vær tålmodig her. Ellers er det bare å feste i vei, men pass på sagingen så det ikke blir gapende hull mellom de festede platene, da blir det vanskelig å sparkle.


Her ser man hylle- og hullområdet litt lettere, usparklet og ubehandlet.

Når buret er helt og fint på innsiden, er det på tid med overflatebehandling. For å få fine skjøter og at ikke skruehullene skal være lette å spise på, sparkles det hele med et lim som heter Tec 7, bare legg på der to plater møtes og stryk det jevnt med fingeren. Når limet har tørket er det på tide å male, malingen jeg fikk anbefalt kalles tokompoment maling, det bør males minst to strøk og det er lurt å gjøre dette utendørs siden det fort blir litt lukt. Denne malingen er ganske dyr, og trekker fort inn i platene, og man må ha et nytt spann for hvert strøk på grunn av malingstypen. Likevel er denne veldig god synes jeg, den er ikke giftig når den har tørket og det er lett å vaske overflaten hvis det blir tisset på den eller hva som helst.

Etter at en har malt det første strøket, kan man strø på fin sand på alle sitteflater, da får kaninen bedre grep, og matter i buret blir lettere liggende på samme sted. Når buret har tørket er det lurt å feste på metallister på alle kanter, for eksempel langs hyllen og rundt hullene, så blir de ikke spist opp så lett. Bruk Tec 7-limet som ble brukt til sparklingen til å feste disse. Metallistene kjøper du på Biltema, og du kutter dem til med baufil.

Hvis en har laget flere bur er det lurt å lage til plater som kan legges i hullene hvis kaninene blir uvenner, syke eller man plutselig bare trenger ett bur. Bruk plater litt større enn hullene, som festes til bjelker slik at det ikke er lett å flytte på, og legg på en plate under bjelkene igjen som er litt mindre enn hullet, så er det ikke lett for kaninen i det underste buret å spise på. Disse bør også males.

Nå har du et bur! Eller flere, men ingen dører ennå. Til dører har vi brukt kompostgjerder, faktisk, som har blitt tilpasset i størrelse med baufil og festet i sidene med metallhullrull. Vi har valgt to dører, da ett kompostgjerde ikke rekker helt over. Her kan man selvfølgelig også velge å lage trerammer med revenetting i istedetfor kompostgjerder, det blir sikkert penest, men vi fant ikke revenetting noe åpenbart sted og måtte derfor ha backup. Pass på å ikke bruke hønsenetting, den er for tynn, lett å spise på og skade seg på. På bildet til høyre ser man festet til den ene døren, med «metallhullrull».

Når malingen har tørket for andre gang (bare mal rett over sanden, den bør ha festet seg i det første strøket), er det på tide å innrede, bruk dokasse, høyhekk og gjerne bomullstepper/-ryer. Til høyhekk brukte jeg den vanlige som pleier å henges opp på sprinkler i buret, sagde av hengebuene og festet dem på samme måte som kompostgjerdene. Vannflasken henges bare rett på døra, og kaninen kan utforske sitt nye, fine bur!


Kenny kuler'n i sin avdeling.