Skip to Content

Trygge grønnsaker


Illustrerte matoversikter:
Artikkelens kilder:


Kanin + gulrot = sant. Ja, men det finnes mye annet enn gulrøtter man kan gi til kanin. Selve roten inneholder faktisk mye karbohydrater, så stilkene dens og magrere grønnsaker er faktisk bedre alternativer enn selve gulroten. Av salatsortene anbefales de mørkeste, ettersom lyse ofte består av mye vann.

Her finner du en illustrert oversikt over grønnsaker man fint kan gi til kanin. En del av de finner man ofte i grønnsaksavdelingen på dagligvarebutikker, og ikke minst om vinteren er grønnsaker en god smaksvariasjon for kaniner. Enkelte dyrker også grønnsaker selv i hagen.

Det er ikke en uttømmende oversikt, og det finnes sikkert flere grønnsakstyper som ikke er farlig å gi men som ikke er avbildet eller nevnt i oversikten. Målet her er å trekke frem en del sikre sorter hvor flesteparten skal være enkle å finne igjen.

Ettersom høy er hovedforet til kaniner, skal grønnsaker gis med måte. Store mengder grønt kan forårsake diaré, og det vil også kunne gå ut over høyspisingen dersom for store mengder gis. Unge kaniner skal tilvennes gradvis til grønt, særlig dersom man ikke har oversikt over hva den er vant med fra før man overtok den. Start forsiktig, og hold øye med avføringen for å se hvordan reaksjonen på ulike grønnsaker er.

Vi anbefaler også matlisten til Medirabbit, samt deres illustrerte oversikt over giftige vekster.


Gulrøtter + topper (mye sukker i røttene)

Fennikel

Selleri

Paprika

Reddiker + topper

Asparges

Rossosalat

Ruccolasalat

Lollosalat/center>

Rødbeter + topper

Pastinakk (inneholder mye sukker)

Squash

Artisjokk

Gresskar

Sukkererter

Små mengder av disse - inneholder mye væske, eller kan forårsake luft i magen:


Tomat (ikke planten)

Agurk

Kålrot

Blomkål

Brokkoli

Spinat