Tips: Våre kunnskapssider
Forfatteren av Den Store Kaninboka, Marit Emilie Buseth, som var med på å starte kanin.org og fortsatt er en viktig drivkraft bak nettstedet, mener forumet har vært viktig for å øke kaniners velferd. Hennes neste bok, Rabbit Behaviour, Husbandry & Welfare, utgis i 2013.

Du kan besøke bloggen hennes her.

Informasjon om utekaniner

Spørsmål og svar om temperaturforskjeller, insekter, innhegninger, utebur etc

Re: Informasjon om utekaniner

Innlegg Marit 25 Feb 2012, 19:29

Bilde

Harald på terrassen

Det begynner å bli kaldt og jeg ser at mange gjør folk oppmerksomme på at hundene fryser. Det er selvfølgelig ikke bare mennesker og hunder som føler ubehag knyttet til kulda, det gjør også kaniner. Det er imidlertid ikke så mange som reagerer på at en kanin sitter alene i et lite bur i sprengkulde, da dette dessverre har vært en utbredt måte å oppbevare kaniner på. Tradisjoner er derimot ikke alltid et mål på at noe er bra.

Bilde

Det er viktig å beskytte kaninene mot ekstreme temperaturer, både hete på sommeren og kulde på vinteren. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men der det finnes ville kaniner lever de i underjordiske tunneller, hvor de ikke utsettes for veldige temperaturendringer. På sommeren holder det seg relativt kjølig i hulene, mens det om vinteren holdes tilstrekkelig varmt og lunt. På denne måten er kaninen tilpasningsdyktig til årstidene.

Problemet kommer imidlertid når vi tar kaninen ut av deres naturlige element og putter dem i et bur. Buret er over bakkeplan og gjør at kaninen utsettes for all slags vær og temperatur, noe de i naturen ville ha søkt tilflukt for. Det er derfor vårt ansvar å sørge for at kaninene har det best mulig. I Norge er det for eksempel problemer knyttet til det å ha kaniner ute hele året på grunn av harde og iskalde vintre, og jeg gir i Den store kaninboka overblikk over hva man må være oppmerksom på og gir løsnnger på utfordringene.

Bilde


Kaniner er svært sosiale dyr og det er følgelig ikke akseptabelt å la en kanin bo ute alene, særlig ikke på vinteren, hvor man selv på grunn av ufyselig vær ikke orker å være like mye sammen med familiedyret som bor i hagen. Om man har kaniner boende ute må de alltid få være to.

Les mer om sosiale kaniner og tilrettelegging her:

http://maritemilie.com/2011/10/04/a-la- ... s-velferd/


Kaniner som lever et stillesittende liv, utvikler ofte benskjørhet og forkalkningsgikt. Porøse knokler og redusert bevegelighet gir kaninene sterke smerter, som den på kaniners vis skuler så langt det er mulig.Vedvarende kulde og fuktighet forsterker lidelsen. Kaniner som er stive i kroppen kan få vanskeligheter med å velte over på siden i velbehag, hoppe og løpe normalt eller stelle seg selv på ryggen.

Kaniner har behov for mosjon og bevegelse hver dag hele året!

Bilde

Om man har kaniner boende ute er det svært viktig at de ikke bare har et lite bur tilgjengelig. De må alltid ha permanent tilgang til en luftegård, som er stor nok til at de kan løpe og holde seg i bevegelse. På bildet ser dere Hugo, en kanin i Dyrebeskyttelsen, som bor her ute sammen med kaninkjæresten sin. Kaninene har alltid fri tilgang til hele luftegården.

Om man har kaniner boende ute på vinteren må man altså sørge for:

-kaninene har selskap av en annen kanin.

-Kaninene har stor nok plass å bo på.

-Kaninene har alltid tilgang til lun og tørr soveplass.

-Kaninene har alltid friskt høy og vann som ikke er frossent.

Hvis man ikke kan tilby kaninene overnevnte punkt, bør man la kaninen bo inne på vinteren. Les om å ha kaniner som familiemedlemmer i huset her:http://maritemilie.com/2011/07/14/kanin ... lustrerer/

Bilde
Marit. Forfatter av Den store kaninboka 2010 og Rabbit Behaviour, Husbandry and Welfare 2013 http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produk ... Id=5154217
Brukerens avatar
Marit
Moderator
 
Innlegg: 6648
Registrert: 27 Feb 2006, 15:10
Bosted: Oslo

Gå til Uterelatert forum

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjestcron