Skip to Content

Kjøpe kanin?

Dersom du vurderer å skaffe deg en kanin for første gang, er det ting du burde tenke grundig over:

En kanin lever fra 5-8 år, i enkelte tilfeller også enda lenger, og tåler ikke store miljøforandringer veldig godt. Som med de fleste dyr frarådes det at kaninen skifter hjem gjentatte ganger i løpet av sitt liv. Ha i bakhodet at kaninen ønsker stabilitet mest av alt!

En kanin, også her som med alle andre dyr, bør ikke gis i gave, enten det er til barn eller voksne. Den trenger et godt stell, men ikke minst mye oppmerksomhet dersom den ikke har andre kaninvenner i nærheten. Barn kan ofte gå fort lei, og voksne som ikke har ønsket seg kanin har ikke nødvendigvis tid til å gi kaninen den oppmerksomheten den bør få. Er kaninen tenkt til et barn, må en eldre person være innstilt på å se etter at kaninen får det stell og oppmerksomhet den trenger, og være klar for å påta seg ansvaret dersom barnet går lei.

Ha også i bakhodet at en kanin ikke kan stå uten tilsyn i mange dager. Skal du reise bort er du nødt til å finne noen som kan se til den, gi mat og vann, stelle buret og helst tilbringe litt tid med den daglig. Kaninen trenger å få springe litt utenfor buret og mosjonere litt selv når du er på ferie.

For at det skal kunne fungere å la kaninen bevege seg mye fritt innendørs, krever dette som regel en del tilrettelegging og tålmodighet. Gnaging og renslighet er om regel de store utfordringene, og en må belage seg på å investere noen kroner på sikringsutstyr og ekstra dokasse utenfor buret. Har du masse ledninger, er ledningssamlere en nødvendighet. Ikke alle kaniner er ivrige gnagere, men tenk uansett forebygging! Gnages plutselig feil ledning over, kan kaninen stryke med, og det kan også være fare for brann. Ikke minst er det dyrt å kjøpe inn nye ledninger til stadighet (enkelte ledninger er jo også tilknyttet apparater på en slik måte at hele apparatet må byttes ut dersom ledningen kappes).

Kaniner er ikke de dyreste dyrene i drift, men ha i bakhodet at et veterinærbesøk kan bli akutt nødvendig dersom kaninen blir syk, og at dette kan koste litt. Ta i betraktning om du selv kan klare et slikt løft, eller at du har noen du vet kan hjelpe deg med utgiften, i tilfelle den skulle bli reell.

Har du tenkt igjennom alt ovenfor her, og ser for deg løsninger på alle problemstillngene? Løp ut og få deg kanin, de er herlige kjæledyr!

Se gjerne vår kaninformidlingsside for å finne en dyktig kjælekaninoppdretter eller kaniner til omplassering via organisasjoner før du kjøper en ofte altfor ung og stresset kaninunge i dyrebutikk eller tilfeldig annonse på annonsemarkeder.

Tilbake til artikkeloversikt